Tylön Runt 2009

Så var det då dags för den anrika tävlingen Tylön Runt. Det var kanske inte Nova väder direkt men med ett fantastiskt väder i övrigt så gick det att stå ut med vindarna också. Kryssen ut till ön var, trots att vindarna inte var mer än 2-4 m/s, ganska rolig. Vi låg och slogs med expresserna och Johan i Libell hela vägen ut och rundade bojen som sådär 5-6 båt.
Direkt vid bojen kunde vi sätta spinn och hålla den hela vägen i mål. Vindarna ökade sakta och i slutet låg de på runt 5-6 m/s och vi fick äntligen lite fart i båten. Jag hade inga större förhoppningar om resultat i den svaga vinden men vi slutade faktiskt på en 6:e plats av 25 båtar endast 6 sekunder från 5:an så vi var mycket nöjda med det.
Jag vill gratulera fam. Thorbjörnsson i Expressen 1010 som gjorde en kanonsegling och landade på 4:e plats endast slagna av lättvindsfantomer. Vinnare blev Lasse och Co i Hirkum som jag hade tippat som vinnare i den svaga vinden. Grattis även till er. 


En viss nova vid Tylön

Eddie hade nackspärr vid målgång men så stod spinnakern fint också.

Stort tack till funktionärer och andra som gjorde seglingen och eftermiddagen till en superlyckad tillställning.

Motorhaveri och tisdagssegling

Så var det då dags. Det man fruktar mest när man har en gammal båt. Motortrubbel. Eddie och Co hade lånat Saphira några dagar och ringde under sista etappen och sa att man inte fick igång motorn. Som tur var så var det sista etappen hem och det tog lite extra tid men hem kom i alla fall båten.
Men i går fick jag börja mecka med motorn. Försökte först få Bengt på Halmstad Nautik att ta sig an den men han hade en hel hög andra båtar på g så jag fick börja själv. Efter luftning av bränslesystemet så fick jag tillslut motorn att tända men den dog hela tiden. Kändes som om den inte fick bränsle nog. När jag testat att kolla filter efter filter och rensat här och där och kollat om den startade 78 gånger så sa tillslut startmotorn upp sig. Så nu har jag plockat ut startmotorn för byte innan jag kan fortsätta men den andra felsökningen. Suck...


Tunga gastar på railen! 


Tisdagsseglingen blev alltså en riktig segling utan miljöförstörande motor...
Då vindarna skulle vara riktigt svaga och jag inte hade hunnit byta till den riktiga focken hade vi inga förhoppningar om några placeringar utan satsade i stället på att få med våra mindre killar på kappsegling (Axel seglade egen båt). 
I början var de helt taggade och skuttade från sida till sida i slagen men då tempot var minst sagt lågt så tröttnade de gaska snart och läste Kalle Anka istället. Vidar, min minste, hade förhoppningar att det skulle gå snabbare när spinnakern kom upp men när vi fick upp den och fortfarande bara gjorde 2,5 knop blev han sur. 
- Skall det här vara kappsegling? Det känns mer som semester!

Och ja det är väl bara att hålla med så där kappseglingsmässigt kändes det ju inte. Dessutom blev vi ju omseglade av allt och alla. T.o.m Johan på Libell fick möjlighet att glänsa ett tag där på kryssen när de gled förbi. Det blev dock för mycket för personalen och ett lite mera seriöst trimmande tog fart och vi kunde gå om igen på halvvinden och var före vid spinnakersättningen. Här tappade vi ner spinnakern då fallet fastnade i fiolstaget. Först tog vi det med ro och körde lite med saxade segel men då Johan tog in på oss så plockade vi ner rullfocken och hissade spinnakern i det fallet i stället och kunde sen glida före i mål. 

En mycket trevlig segling och en fantastisk kväll på havet - nästan som semester!

Stort tack till gårdagens gastar Anna (rorsman), Ola, Christian, Isac och Vidar.  

Våra systerbåtar Expresserna. 1010 gjorde ett kanonrace trots en mycket grov tjuvstart.
595:an var nog inte helt nöjda med att bli slagna med en meter.... http://www.swe595.se/

  

 

RSS 2.0