Tylön Runt

Blev till en mycket lyckad tillställning. 20 båtar kom till start i ett väder som böjade med lite mulet men som sen sken upp till en fin sommardag. För vår del så tycker jag att det gick utmärkt. Vi satte i princip alla manövrar på ett bra sätt utan krångel. Taktiskt så tycker jag också att vi klarade oss bra så när som på en manöver men det återkommer jag till.
På kryssen ut så skulle, enligt DMI, vinden vrida mot söder så därför planerade jag att göra som förra året och gå en lång första bog i princip rätt ut för att sedan ha nytta av vridet. Nu kom det aldrig något vrid utan men vi gör ändå en ok kryss och är 5:e båt vid fyren. Speciellt roligt var det att vi kunde hålla en båt med 1,21 i lys bakom oss. De var i fatt men ett lyckosamt slag från vår sida gör att vi tar tillbaka kommandot.  
Vindarna låg mellan 3-5m/s och så länge vinden håller sig över 4 så tycker jag att där är ett bra driv i båten på kryss men när det går ner under 3,6 - 3,7 som det gjorde ibland så tappar vi snabbt en halv knop i båtfart (och gastarna får en irriterad rorsman...).

Skön vy!


Första spinnakerhissningen börjar med timglas men det reder ut sig snabbt och vi tar ytterligare en båt. Ner med spinn och rundning av bojen vid Tylön går också bra. Nu har vi bara en J 133, en luffe 37 och en CB 66 före oss. Helt ok.
Efter udden sätter vi spinn igen och nu testar vi (trots protester från Eddie) att skära ganska brant. Helt enligt polardiagrammet. Detta går sådär. X-95:an som vi fajtas med och som har samma lys håller ungefär samma avstånd vid varje skärning. Kanske att vi vinner lite på det men inte mycket. På sista skärningen in mot mål tappar vi vinden och vi ser att Janne & Co i X-95:an får fin vind och har vid nästa möte tappat vår ledning med en båtlängd. Den sista biten är det katt och råtta lek hela vägen. Men man går inte förbi en av Sveriges bästa 2,4 seglare när han ser målsnöret....
Så vi går i mål som 5:e båt slagen med 9 sekunder. Så här i efterhand skulle vi kanske bara lagt oss och bevakat placeringen. 
Totalt hamnar vi också 5:a av 20 båtar. Vilket är helt ok med tanke på den svaga vinden.
Vinner gör Lasse i J 133:an Sofia. Grattis.
Resultat finns på http://www.hss1910.nu/ 
Tack! till mina eminenta gastar och till Hss för den goda maten.
Tack också till båtarna från Lövstaviken. Kul att ni kom.


Hårt besättningsarbete..
Grattis Janne! Här var ni i alla fall efter...

Foto: Johan/Axel 
     


Tylön Runt!

I morgon gäller det igen. 4-8 m/s och vackert väder. Visst borde det vara minst 50 båtar ute i morgon? 20 är för lite.
Har skallkroksgänget inte vaknat från yran efter Hallandsseglingen? 
Behöver inte Bavariorna luftas från groggångorna?
Vågar inte Maxi 999:orna visa sig efter den svidande förlusten förra året?
Skall Falkenbergarna vinna i år?
Många frågor som kräver ett svar.
Anmäl er på i gästboken på www.hss1910.nu  Saphira som första båt runt Tylön förra året. Något vi gärna ser som repris i morgon ;-)

 

Mera Tjörn Runt


Brev till deltagare i Tjörn Runt

Blev lite nervös när det här damp ner i mailboxen. Vad har jag nu anmält oss till? Ven Runt den 9/8 och Tjörn runt den 16/8 och 20 timmars transportsegling mellan. Nä inte i år. I år blir det bara Ven runt men nästa år vore det roligt att i stället satsa på Tjörn Runt. Jag antar att man skickat mail till alla kanaler där det är möjligt med lite gratis reklam och naturligtvis skall de få det. Varsågoda.   För mer info:

http://www.stenungsbaden.se/
http://www2.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=62389


Vi vann!

Tisdagsseglingen i går blev en lätt match. 1:a av 1 båt. 
Seglingarna var slut nu men vi körde en träningsrunda i stället. Ganska hård vind 10 - 13 ungefär och rätt mycket gammal sjö. Vi hade två rev i storen och det kändes ok. Ett hade nog räckt egentligen. Vi drog nog revet lite för hårt då flera travare gick sönder i byarna så det blir lite fix innan lördagens Tylön Runt. Jag hade också gjort misstaget att inte tejpa runt spridarna vid montaget vilket gjorde att när vinden låg på på undanvinden så kunde det bli en liten springa som seglet sen fastnade i och vi fick ett litet hål i storen. Som tur var så höll det utan att växa men ytterligare lite fix innan lördag och en läxa för framtiden. Annars var det trevlig segling med blöta men glada gastar. Som Dennis uttryckte det " mig behöver du inte ringa om det blåser mindre än 10m/s - det här var ju mycket roligare". Jag håller med. Som gammal windsurfare så är det i de här vindarna som det känns att man seglar. Vi var ju aldrig på sjön om det blåste mindre än 8 m/s. Men nu laddar vi om inför lördagens segling. Prognosen säger Väst 7-11 m/s vilket passar oss utmärkt så det skall bli kul. Tack till gårdagens gastar.

 

JSM Båstad - 3 dagar kvar

Konkurrens som heter duga. Det är 238 st anmälda i Optimistklassen....
Från Hass sida har vi Hanna och Hampus i E-jolle, Alexandra i Zoom 8 och Emelie och Martin i Optimist.
Lycka till!!!


www.juniorsm.se

  

Optimistrace

Axel och jag var nere i dag och testade lite Optimistsegling inför seglarskolan som killarna skall gå på i veckan. Optimister är inte byggda för mig kom jag snabbt på. Men annars var det roligt. Mina extra kilon i förhållande till Axel märktes dock. Det är inte kul att bli omseglad i lä...
Vi hittade en bra bana att köra kryss/läns på och körde 3 race. Första vann jag och då gjorde jag misstaget att förklara för Axel vad han hade gjort för fel och sen var det kört. Nästa race vann han med god marginal även om jag tog lite i slutet men sista racet var ren utklassning. En kille med stort leende väntade i mål med kommentaren " om du vill kan jag ta över rodret även på tisdagarna"
   


Roslagen Sea Race 2008

Här kommer en rapport från östkustens snabbaste Nova.
Tack Jocke
 
"Mycket trevlig tävling med start utanför Gåshaga på Lidingö och målgång i Öregrund, ca 100 distans i princip rakt norrut genom hela sthlms norra skärgård

Vi startade i LYS 1 där ingick alla båtar med lys över 1.10, totalt 30 båtar med bla 3 Novor. I LYS 2 fanns ytterligare 10 båtar dessutom "Shorthanded" och ett par båtar "Öppen klass"

Starten gick i strålande sol och med sydliga vindar 8-10 m/s, vi var oroliga att bli överkörda av alla större båtar och valde att starta nere i lä. Vi kom iväg mycket bra och då det inte var så trångt kunde vi pricka linjen med god fart och kunde i skapligt fri vind hålla emot en liten stund innan alla större båtar började gå om.

Förbi Vaxholm var de blandat halvvind och undanvind och vi lyckades att vid första hissningen av spinnakern inte få mindre än 4 revor... så vi var tvugna att ta ner den direkt för att lappa ihop den. Större delen av besättningen satt nere i ruffen medan rorsman klagade på hur fort många båtar kom bakifrån och undrade om inte tejpningen kunde gå lite fortare... men tillslut kom blåsan upp.

Mot Grinda var det tom lite kryss (den enda under seglingen) och efter Grinda mojnade vinden och vi fick falla av ner på halvvind och i Karklefaret blev det spinnakergång och där gjorde vi ett mindre lyckat vägval medan Novan Vadeau med Olle Hult kunde smita förbi på ett smartare vägval. Efter detta blev det mycket undanvid och "följa John" ända upp till där skärgården slutade och 40 distans över öppet hav tog vid. Då raka vägen mot målet i princip var platt läns så var frågan om att skär ut mot havet eller skära in mot land. Diskussionerna gick höga och tillslut endes vi att gå ut mot havet då någon tyckte sig se mörka moln längre ut som kunde indikera mer vind. Natten var "skapligt varm" med hyfsad vind (4-5 m/s)  så spinnackern drog skapligt men vi var tvugna att skära ca 20 grader för att ha tillräkligt med tryck. I nattens mörker tappade vi kontakt med alla båtar och seglade i vår egen lilla värld.

På morgonen såg vi att båtarna vi haft omking oss innan mörkrets inbrott hade tappat mot oss och vi kunde fortsätta in mot målet i Öregrund i ytterligare lättande vindar men vinden stog hela vägen in i mål. På denna del av sträckan hade vi dålig fart och tappade en del mot båtarna runtomkring (vi har alltid varit kassa på lätt undanvind). Vi kunde konstatera att vi hammnade på 10:e plats i vår klass (av 30) efter nästan 16 timmar så det var väl okej. I vår klass var det verkligen tätt med en skillnad på ca 34 min mellan segraren Mats Gustavsson i sin nya Linjett 37 och Olle Hult i Vadeau som var 14:e efter nästan 16 timmar segling.  Alla resultat på http://www.lss.a.se/ (se Kappsegling), Vi hade önskat lite mer kryss men i år var det i princip bara halv och undanvind.

Sammanfattningvis en mycket trevlig tävling där man kan få prova på lite längre segling både i skärgård och på öppet hav.


SWE 117 Slaghöken
Joakim Bergkvist"

Slaghöken tagen av Agneta på Arcona 36:an L´Eclaire


Delar av besättningen vilar, framför ligger Arcona 36:an L´Eclaire

Solen går upp Navigatören Peter Luckander ser forfarande pigg ut

En perfekt start...

...tyckte vi men inte herrarna i båset så det blev till att vända om och där försvann 2-3 minuter innan vi ens hade startat. Men annars var det en kul segling. Full besättning (då menar jag i antal) samma som hänger med till Ven runt och förutom två retfulla timglas så tycker jag att det gick bra. Kryssen var vår bästa hittils och på väg ut går vi ifrån en båt med 5 pinnar högre lys på ren båtfart. Träningsrunda på tisdag och sen är det Tylön Runt den 28:e.
Tack för i går boys!

Sista(?) tisdagsseglingen

Eller blir det fler under sommaren? Det var lite snack om att man skulle köra under en längre period men jag har inte hört något mer om det. Om det är någon som vet så lägg en kommentar.
I alla fall blir det 5-8 m/s och uppehåll enligt DMI.

Vi syns!

Ven Runt

Nu är vi anmälda!

Läs mer på http://www.venrunt.com/


Video från HallandsseglingenTack Uno

Fragancia

Inte var vi många båtar men det var bra träning. Upp och ner med spinnakern 4 gånger och lite lärde vi oss nog.
Spinnakern skall vi sätta från nedgångstrappan. Även första sättningen. 
Börja med saker i tid. Bättre att få upp focken lite för tidigt än att det strular precis vid rundning.
Sikta högre. 2 ggr siktar jag för lågt mot märket och når inte upp utan måste slå. Klantigt.
Skota focken hårdare. Vi fick rådet från Uno på PUH och jag tycker att det gav bra effekt.

Pirates of Saphira

Svante gick bra som vanligt (2:a)

Resultat på www.hss1910.nu
 

Fragancia Cup

Lördag 14/6

Rorsmansmöte 9.00 första start 11.00.

Gör din anmälan nu på http://www.hss1910.nu/  skriv i gästboken.

Låt inte oss vinna för lätt...

Fler bilder

Här kommer ytterligare lite bilder tagna från en X95?
Fullt med folk på railen
Banan var i enklaste laget....


Stort TACK!

Till skallkroken för helgens evenemang. En succé som lär bli svår att slå på ett tag.
Vi flyttade ut i fredags med familjen och hade en fantastisk helg i skallkrokens hamn med sol, bad och fina seglingar.
Resultatmässigt var det kanske ingen höjdare då vi blev 11 av 27 startande i Raceklassen. Men om man lägger till att vi fick låna in min syster och hennes pojkar som gastar i sista stund och att några av dem har aldrig suttit i en segelbåt förut så blir resultatet bättre. Om man sen dessutom lägger till att banan såg ut som om den var ritad av Kurt Olsson med 5 spinnakersättningar och nedtagningar där vi valde att inte sätta 2 gånger för att spara besättningen så är jag faktiskt rätt nöjd. 
Förlåt får jag också säga till besättningen för mitt ordval i många situationer. Det är klart att det är svårt att skota hem när man inte vet vad det betyder...
Men som sagt efter förutsättningarna så tycker jag att vi fick godkänt.
Ett annat stort tack går till Axel, min äldsta son (11 år), som ställer upp i alla lägen och seglar med både på kappsegling och transporter. Att han dessutom står ut med mig när jag trampar honom på foten och sen klagar på honom för att han tappade kursen är nästan värt medalj ( förlåt igen Axel).
Efter seglingarna var det middag på bryggorna med live band, god mat och dryck. När solen gick ner och stämsång hördes från kalastälten så slocknade också den minsta varianten Danielsson. 

Så än en gång. Tack till er på skallkroken som såg till att vi andra fick en trevlig segling och en trevlig kväll.
Och grattis säger vi till pojkarna i PUH som var årets vinnare.

Resultat kommer på www.skallkroken.comNäst sist i familjeklassen men lägg märke till slangen från länspumpen...
 


X79:an som blev vår största rival på banan. Men vi tog dem till slut.


 
  

Framme

Axel, Isac och jag seglade över båten till Haverdal i går. Vindarna vred helt runt från den vind som varit under dagen och det blev kryss hela vägen. Men nu är vi på plats!
Gastar till lördagen är fortfarande ett litet problem men jag hoppas att det skall lösa sig ( helst innan start..)
Haverdalsgänget hade haft onsdagssegling när vi kom och man såg direkt på deras nervösa miner att de började bli lite skraja nu när det kom riktiga båtar till landet....;-)NU KÖR VI!

HSS nya hemsida är äntligen uppe och kör. Johan och jag har lagt några timmar på den och jag hoppas att ni skall gilla den.
www.hss1910.nu


Och ja vi hamnade i mitten igen i tisdags.... vi skyller på en fock som fastnade på väg upp denna gången när spinnakern skulle ner. Men det är bara en och en halv minut till tredjeplatsen så nästa gång....
Rolig segling var det i alla fall med fina vindar upp mot 9 m/s i bland. BR23 såg grym ut Folke! Ledsen att jag glömde kameran.

Semestertest

Ingen lång tur direkt men nu var det andra kvaliteter som testades. Kappsegling i all ära men att se solen gå ner från sittbrunnen tillsammans med barnen och en vacker fru var inte dumt det heller.
Vindarna på söndagen var minst sagt svaga.


Fyn Runt

Sofia blev 5:a i gruppen.

Resultaten finns här:

http://www.fyncup.dk/resultater.txt

RSS 2.0