Tylön Runt

Blev till en mycket lyckad tillställning. 20 båtar kom till start i ett väder som böjade med lite mulet men som sen sken upp till en fin sommardag. För vår del så tycker jag att det gick utmärkt. Vi satte i princip alla manövrar på ett bra sätt utan krångel. Taktiskt så tycker jag också att vi klarade oss bra så när som på en manöver men det återkommer jag till.
På kryssen ut så skulle, enligt DMI, vinden vrida mot söder så därför planerade jag att göra som förra året och gå en lång första bog i princip rätt ut för att sedan ha nytta av vridet. Nu kom det aldrig något vrid utan men vi gör ändå en ok kryss och är 5:e båt vid fyren. Speciellt roligt var det att vi kunde hålla en båt med 1,21 i lys bakom oss. De var i fatt men ett lyckosamt slag från vår sida gör att vi tar tillbaka kommandot.  
Vindarna låg mellan 3-5m/s och så länge vinden håller sig över 4 så tycker jag att där är ett bra driv i båten på kryss men när det går ner under 3,6 - 3,7 som det gjorde ibland så tappar vi snabbt en halv knop i båtfart (och gastarna får en irriterad rorsman...).

Skön vy!


Första spinnakerhissningen börjar med timglas men det reder ut sig snabbt och vi tar ytterligare en båt. Ner med spinn och rundning av bojen vid Tylön går också bra. Nu har vi bara en J 133, en luffe 37 och en CB 66 före oss. Helt ok.
Efter udden sätter vi spinn igen och nu testar vi (trots protester från Eddie) att skära ganska brant. Helt enligt polardiagrammet. Detta går sådär. X-95:an som vi fajtas med och som har samma lys håller ungefär samma avstånd vid varje skärning. Kanske att vi vinner lite på det men inte mycket. På sista skärningen in mot mål tappar vi vinden och vi ser att Janne & Co i X-95:an får fin vind och har vid nästa möte tappat vår ledning med en båtlängd. Den sista biten är det katt och råtta lek hela vägen. Men man går inte förbi en av Sveriges bästa 2,4 seglare när han ser målsnöret....
Så vi går i mål som 5:e båt slagen med 9 sekunder. Så här i efterhand skulle vi kanske bara lagt oss och bevakat placeringen. 
Totalt hamnar vi också 5:a av 20 båtar. Vilket är helt ok med tanke på den svaga vinden.
Vinner gör Lasse i J 133:an Sofia. Grattis.
Resultat finns på http://www.hss1910.nu/ 
Tack! till mina eminenta gastar och till Hss för den goda maten.
Tack också till båtarna från Lövstaviken. Kul att ni kom.


Hårt besättningsarbete..




Grattis Janne! Här var ni i alla fall efter...

Foto: Johan/Axel 
     


Kommentarer
Postat av: Eddie

Trevlig segling var det allt! hoppas på en onsdagssegling nu...

2008-06-30 @ 10:40:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0