Roslagen Sea Race 2008

Här kommer en rapport från östkustens snabbaste Nova.
Tack Jocke
 
"Mycket trevlig tävling med start utanför Gåshaga på Lidingö och målgång i Öregrund, ca 100 distans i princip rakt norrut genom hela sthlms norra skärgård

Vi startade i LYS 1 där ingick alla båtar med lys över 1.10, totalt 30 båtar med bla 3 Novor. I LYS 2 fanns ytterligare 10 båtar dessutom "Shorthanded" och ett par båtar "Öppen klass"

Starten gick i strålande sol och med sydliga vindar 8-10 m/s, vi var oroliga att bli överkörda av alla större båtar och valde att starta nere i lä. Vi kom iväg mycket bra och då det inte var så trångt kunde vi pricka linjen med god fart och kunde i skapligt fri vind hålla emot en liten stund innan alla större båtar började gå om.

Förbi Vaxholm var de blandat halvvind och undanvind och vi lyckades att vid första hissningen av spinnakern inte få mindre än 4 revor... så vi var tvugna att ta ner den direkt för att lappa ihop den. Större delen av besättningen satt nere i ruffen medan rorsman klagade på hur fort många båtar kom bakifrån och undrade om inte tejpningen kunde gå lite fortare... men tillslut kom blåsan upp.

Mot Grinda var det tom lite kryss (den enda under seglingen) och efter Grinda mojnade vinden och vi fick falla av ner på halvvind och i Karklefaret blev det spinnakergång och där gjorde vi ett mindre lyckat vägval medan Novan Vadeau med Olle Hult kunde smita förbi på ett smartare vägval. Efter detta blev det mycket undanvid och "följa John" ända upp till där skärgården slutade och 40 distans över öppet hav tog vid. Då raka vägen mot målet i princip var platt läns så var frågan om att skär ut mot havet eller skära in mot land. Diskussionerna gick höga och tillslut endes vi att gå ut mot havet då någon tyckte sig se mörka moln längre ut som kunde indikera mer vind. Natten var "skapligt varm" med hyfsad vind (4-5 m/s)  så spinnackern drog skapligt men vi var tvugna att skära ca 20 grader för att ha tillräkligt med tryck. I nattens mörker tappade vi kontakt med alla båtar och seglade i vår egen lilla värld.

På morgonen såg vi att båtarna vi haft omking oss innan mörkrets inbrott hade tappat mot oss och vi kunde fortsätta in mot målet i Öregrund i ytterligare lättande vindar men vinden stog hela vägen in i mål. På denna del av sträckan hade vi dålig fart och tappade en del mot båtarna runtomkring (vi har alltid varit kassa på lätt undanvind). Vi kunde konstatera att vi hammnade på 10:e plats i vår klass (av 30) efter nästan 16 timmar så det var väl okej. I vår klass var det verkligen tätt med en skillnad på ca 34 min mellan segraren Mats Gustavsson i sin nya Linjett 37 och Olle Hult i Vadeau som var 14:e efter nästan 16 timmar segling.  Alla resultat på http://www.lss.a.se/ (se Kappsegling), Vi hade önskat lite mer kryss men i år var det i princip bara halv och undanvind.

Sammanfattningvis en mycket trevlig tävling där man kan få prova på lite längre segling både i skärgård och på öppet hav.


SWE 117 Slaghöken
Joakim Bergkvist"

Slaghöken tagen av Agneta på Arcona 36:an L´Eclaire


Delar av besättningen vilar, framför ligger Arcona 36:an L´Eclaire

Solen går upp Navigatören Peter Luckander ser forfarande pigg ut

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0