Så funkar det!

Segling i OS enligt SVT:

foto: Keystone/Laurent/Pressens Bild

Segling - så funkar det


Historia

Seglat har människan gjort sedan urminnes tider, men segling som sport är bara ett par hundra år gammal. Det började i Holland i mitten av 1600-talet. Segling introducerades i England av Charles den II runt 1660 och spreds sedan till de amerikanska kolonierna.

Den första tävlingen, Cumberland Cup, hölls redan 1715. Den första internationella tävlingen, Hundred Guineas Cup, anordnades först 1851, en tävling som idag är mer känd som America's Cup. Tävlingen blev känd som America's Cup efter den båt som vann den första tävlingen, America.

I OS har segling funnits med i programmet sedan Paris 1900 där man tävlade i tre olika klasser. Efter ett uppehåll 1904 var segling tillbaka 1908 och har varit en del av OS-programmet sedan dess. Klasserna man tävlar i har varierat genom åren till att i dag bestå av elva klasser. Fram till 1984 tävlade herrar och damer mot varandra, men i Los Angeles fick damerna för första gången egna tävlingar vid sidan om de öppna klasserna.

Så avgörs seglingstävlingarna

Av elva klasser är fyra för herrar, fyra för damer och tre är öppna. Herrarna tävlar i mistral, finnjolle, 470 och starbåt. Damerna tävlar i mistral, e-jolle, 470 och yngling. De öppna klasserna består av laser, 49er och tornado.

Mistral:

Mistral är egentligen ingen båtklass utan vad det handlar om här är vad vi kallar vindsurfing. Mistral seglas i både herr- och damklassen i OS. Mistral är en klass som kräver mycket träning, vilket innebär att seglarna måste vistas mycket i varmare klimat. Detta har medfört att det finns få utövare i Sverige och övriga Norden. Mistral seglades för första gången i ett OS i Atlanta 1996. Inget svenskt deltagande i Aten i mistral.

Finnjolle:

Finnjolle är herrarnas enmansbåt vid OS. Namnet finnjolle kommer utav att det var vid OS i Helsingfors 1952 som den först dök upp. Den ersatte då den tidigare olympiska båten Firefly. En konstruktionstävling utlystes för framtagandet av en ny OS-klass. Tävlingen vanns av Rickard Sarby från Uppsala. Namnet blev finnjolle eftersom det var i Finland jollen var med för första gången.

I finnjolle står det svenska hoppet till Daniel Birgmark som tidigare tävlade i laser.

E-jolle:

E-jollen är damernas enmansbåt vid OS. E-jollen konstruerades av Alois Roland och fick internationell status 1976. OS-debuten skedde 1992 i Barcelona där den användes som dambåt för första gången. E-jollen har alltid varit mycket populär bland svenska seglare, både manliga och kvinnliga. Exempelvis har Johan Molund och Mattias Rahm varit världsmästare i klassen.

470:

Både damer och herrar tävlar i 470 i OS. 470 är en tvåmansbåt och är en av de mest utbredda klasserna i världen. Namnet 470 kommer av dess längd. Båten konstruerades 1968 av fransmannen André Cornu i samband med att Franska Seglarförbundet sökte ett komplement till 505 och 420. 1976 gjorde 470 sin OS-debut. Enda svenska OS-medaljen i 470 stod Marit Söderström och Birgitta Bengtsson för i OS 1988 i Seoul.

Starbåt:

Starbåt är en tvåmansbåt för herrar. Sedan 1932 har starbåt funnits med i OS, med undantag för 1976 då det inte blev några tävlingar i starbåt. I Sverige har starbåt en stark tradition. Inte mindre än fem OS-medaljer har Sverige rott hem i starbåt, den senaste tog Hans Wallén och Bobbie Lohse i Atlanta 1996.

Yngling:

Yngling är det senaste tillskottet bland OS-klasserna. Faktum är att klassen gör debut i OS-sammanhang i Aten. Yngling är en tremannabåt och är en OS-klass enbart för damer. Båten kommer från vårt västra grannland från början, norrmannen Jan Herman Linge konstruerade ynglingen 1968. 1979 fick båten internationell status.

Laser:

Laser är en enmansbåt och tillhör de öppna OS-klasserna i segling, men i praktiken är det bara herrar som deltar. Eftersom seglarens vikt är av stor betydelse och båten ställer krav på god fysik och kondition lämpar sig klassen bättre för herrar. Lasern konstruerades av Bruce Kirby 1971. Som OS-klass har den funnits med sedan 1996.

49er:

49er är en tvåmansbåt i öppna klassen. Likt i laser är det mest herrar som deltar. 49er är en snabb båt som känns igen på sina stora och färgglada segel. 49er är en relativt ny båtklass och deltog i OS först i Sydney 2000. Flera svenskar var med i utvecklingen av 49er.

Tornado:

Tornadon är en tvåmansbåt som gjorde sin OS-debut i Aten. Tornadon är den enda flerskrovsbåten bland OS-klasserna. Tornadon konstruerades av Rodney March 1967 och blev olympisk klass 1976. Den svensk som varit mest framgångsrik i tornado är Göran Marström som deltagit i fem OS och tagit ett OS-brons i par med Jörgen Ragnarsson.

Så gick det senast

I seglingen skulle Sverige rada upp medaljerna, men det mesta gick snett. I 470 misslyckades Johan Molund och Martin Andersson. Guldfavoriterna Fredrik Lööf och Anders Ekström floppade totalt i stare och slutade på 12:e plats av 17 båtar. Även Kalle Sunesson i laser misslyckades. Den enda svenska medaljen kom i damernas 470 där Therese Torgersson och Vendela Zachrisson knep en bronsmedalj.


Kommentarer
Postat av: Stefan L

Öhhh....Du har nog fått OS-klasserna lite om bakfoten några E-jollar finns inte med Damerna seglar Laser Radial

2008-08-04 @ 21:41:27
Postat av: Johan S

I så fall var det nog SVT som fått det om bakfoten... källan är här: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=91293&a=1116686



"Publicerad 6 augusti 2004 - 12:13

Uppdaterad 7 april 2008 - 20:28" - inte så konstigt att det är lite fel...

2008-08-04 @ 23:26:16
Postat av: Leif

Tack för det Johan!

Jag glömde kolla igenom SVT:s material innan jag la ut det. Vilket man kanske inte skall behöva...

Ingen segling i dag då C55:orna är på väg till SM.

2008-08-05 @ 14:51:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0