Taktik som gick..

nästan hela hela vägen fram.
Inför gårdagen segling runt Tylön la jag fram en liten plan. Vinden skulle enligt DMI vara nordlig och sedan vrida mot väst. Planen var då att
1. Inte gå nära land då (enligt teoretikerna) vindar som kommer över land vrider åt vänster. Detta skulle då försämra kryssvinkeln mot Tylön.
2. Göra så få slag som möjligt - dels för att varje slag tar tid men också för att våra tar extra tid ;-)
3. Utnyttja vridet i vinden.
Starten var inget vidare då vi hamnade i lä bakom några andra båtar men sen följde vi planen och gick första benet rakt ut riktigt länge...
Alla andra båtar gick in i bukten så ett visst mått av osäkerhet fanns men det gäller att tro på sig själv. Vinden började sedan att sakta ändra riktning, inte mycket men lite, och vi bestämde oss för att slå. Lite tidigt visade det sig då vi fick slå en gång till innan vi kunde nå fyren men själva taktiken hade lyckats och vi hade ett försprång runt Tylön till de båtar som hade liknande lys på runt 7-8 minuter.

Därefter var det undanvind hela vägen tillbaka och vi kunde spira focken och bara bevaka vår ledning. Vi gick i mål 7 min före nästa båt men då hade låg lysarna långt kvar så någon föraning om hur bra det hade gått hade vi inte. Mycket riktigt så var det också en sådan som vann - gissa vem? Jo Svante Folkbåt naturligtvis! Grattis.
Men därefter kom vi! 
En andraplats av tolv båtar är inget dumt sätt att avsluta året på!!

     image53
Saphira som första båt runt Tylön.

image54
Jagad!


Kommentarer
Postat av: Jan

Grattulerar till en fin säsongsavslutning. Här återstår ännu två seglingar men sedan blir det dags att ta itu med vinterunderhållet.

2007-09-23 @ 21:54:36
URL: http://fin6863.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0